Skąd się bierze czekolada (Dział Zagraniczny Podcast#125)

0

Gość: dr Błażej Popławski

Większość światowego kakao, niezbędnego składnika czekolady, pochodzi z jednego kraju: Wybrzeża Kości Słoniowej. Ale jego miejscowe uprawy wiążą się z katastrofą ekologiczną, przymusową pracą dzieci i wyzyskiem ekonomicznym. Czy te trendy da się odwrócić?

O kakaowej gospodarce Wybrzeża Kości Słoniowej opowiada dr Błażej Popławski: członek Polskiego Towarzystwa Afrykanistycznego i współautor (razem z Katarzyną Szeniawską) książki „Gorzka czekolada. Społeczne aspekty uprawy kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej”.

Nagranie jest już także dostępne do odsłuchania w aplikacjach: Spotify, iTunes, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Overcast, Podplayer i Podkasty.info.

Jeżeli podoba Ci się ten podcast, to możesz mnie też wesprzeć dobrowolną wpłatą w serwisie Patronite: https://patronite.pl/dzialzagraniczny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here